Van wie is dit...? | Boekjes over huisjes en pootafdrukken van dieren
top of page

Van wie is dit...? | Boekjes over huisjes en pootafdrukken van dieren

Informatieve boeken hoeven niet alleen voor de oudere kinderen te zijn. Omdat een informatief boek vaak de nodige lappen tekst bevat, is deze lang niet altijd geschikt voor de jongere lezers en kinderen onder ons. Dat betekent echter niet dat het aanbieden van lastigere informatieboeken niet kan. Als ouder of leerkracht kun je best passages uit informatieboeken aan kinderen voordragen. De boekjes Van wie is dit...? van Veltman Uitgevers zijn voor de jongste lezers net iets te lastig om zelf helemaal door te spitten, maar zullen ongetwijfeld voor genoeg prikkels zorgen om alles tot op de bodem te willen uitzoeken!

In deze bespreking zoom ik in op twee boekjes, namelijk Van wie is dit huis? en Van wie is dit spoor? Beide boekjes focussen zich op dieren. In het eerstgenoemde boekje volgen we een slak die op zoek is naar een huis. De beste slak komt er aan het eind van het verhaal achter dat hij het huis al die tijd al op zijn rug had. In zijn zoektocht komt hij tal van onderkomens tegen. Deze onderkomens zijn geprint op omvouwbare kaartjes, die op de achterkant wat informatie bevatten. Zo leren lezers dat ijsvogels een holletje maken in de steile oever van een rivier en hermelijnen liever geen huisgenoten hebben. De teksten zijn goed te lezen voor middenbouwers. De pagina's bevatten vragen die de lezer uitnodigen om na te denken over welke verblijven bij welke dieren passen, alvorens de kaartjes worden omgeslagen. Dit maakt Van wie is dit huis? een leerzaam boekje voor de natuurliefhebber en geschikt voor natuurprojecten.

Van wie is dit spoor? slaat geen andere weg in. Het boek volgt hetzelfde principe als Van wie is dit huis?, maar focust zich dan op sporen van dieren. Een hertje is zijn moeder kwijtgeraakt in het bos en gaat naar haar op zoek. Er zijn op elke pagina genoeg sporen terug te vinden. Deze sporen zijn weer terug te leiden naar de omvouwbare kaartjes, waarachter het antwoord verstopt zit. Kinderen zullen wellicht de pootafdrukken van de kip, hond en kat herkennen, maar zullen daarnaast ongetwijfeld nieuwe informatie opdoen. Want de pootafdrukken van de woelmuis en otter zullen ze immers minder vaak tegenkomen.


De serie Van wie is...? van Radka Janská, Carmen Saldana en Veltman Uitgevers is een prachtige kennismaking met de natuur. De boekjes zijn van degelijk materiaal gemaakt, waardoor het omvouwen van de kaartjes niet snel op problemen zal stuitten. Voor onderbouwers en beginnende middenbouwers zijn de boekjes een ware ontdekkingstocht wanneer er ondersteuning is van een gevorderde lezer (kind, ouder of leerkracht). Wanneer de kinderen al wat beter zelfstandig kunnen lezen, vormt het boekje prachtig bronmateriaal om eens op onderzoek uit te gaan in de natuur.

 

Wij raden deze boeken aan voor...

...onder- en middenbouwprojecten over de natuur

...jonge lezers die een avontuur willen beleven

...jonge lezers die ook graag aan boeken frummelen

 

Samenvattingen


De meeste dieren hebben een huis. Maar wat nou als je geen idee hebt waar je huis is? Dat overkomt een kleine hulpeloze slak, die op zoek gaat naar een perfect huis. Hoe zou dat huis eruitzien, denk je? Zou iemand hem in huis willen nemen? De slak leert wat voor huis de wespen voor zichzelf bouwen, hoe het is om een mol te zijn en onder de grond te wonen, en welke dieren een nest bouwen. En hij ontdekt dat hij helemaal niet zo ver weg hoeft te gaan om een huis te vinden. Ben je benieuwd hoe dit afloopt? Ga dan mee op avontuur met de kleine slak en leer alles over de huizen van verschillende dieren en hoe het is om daar te wonen. Een leerzaam boek boordevol informatie onder de flapjes. Wat zou je doen als je verdwaald was in het bos? Dat overkomt een hertje. Hij raakt zijn mama kwijt en gaat wanhopig op zoek. Hij volgt een spoor op de grond. Maar zijn die pootafdrukken wel van zijn moeder? Misschien liep hier wel een ander dier. Tijdens zijn zoektocht leert het hertje van alles over andere dieren. Hoe komt het dat de eekhoorn zo goed kan klimmen? Hoe zien de sporen van een oehoe eruit? Weet jij wie geruisloos kan lopen? Of hoe een eend zijn pootjes gebruikt om te zwemmen? Help het hertje mee zoeken en vind een verrassing onder ieder flapje. Ontdekt welke dieren de verschillende sporen hebben gemaakt.

bottom of page