Wiskunde in je smartphone (12+) | Voor de echte rekenmonsters onder ons
top of page

Wiskunde in je smartphone (12+) | Voor de echte rekenmonsters onder ons


Je gaat er soms gemakshalve maar van uit dat dingen 'gewoon' werken. Wanneer jij swipet op je telefoon, tikt op je toetsenbord en betaalt via je horloge beseffen we ons niet dat we stuk voor stuk te maken hebben met prachtige staaltjes techniek. Techniek waar een hoop knappe koppen zich in de loop der jaren over heeft gebogen. Daar komt heel veel bij kijken, maar een van de dingen die in dit boek specifiek wordt benadrukt is de wiskunde. Want waar komt wiskunde vandaan en waar komt het allemaal bij kijken?


Eerlijk is eerlijk, schrijfster Professor Ann Dooms en uitgeverij Lannoo pakken het slim aan door de smartphone in de titel te betrekken. Het apparaat is uit geen broekzak weg te denken en houdt ons continu in zijn greep. Wie echter een informatief boek verwacht dat zich volledig op de draagbare zakcomputer focust, komt bedrogen uit. Dit boek gaat verder dan de smartphone. Zo begint het boek over het ontstaan van de wiskunde. Al zo'n 50.000 jaar geleden werd er in stokken gekerfd. Daar is alles begonnen. Vervolgens hadden de Babyloniërs en de Egyptenaren ook een groot aandeel in de ontwikkeling van wiskunde en zo verder.


Wiskunde in je smartphone vertelt verder over de opslag van foto's op je mobiel, het algoritme van Instagram en het hacken met een kwantumcomputer. Het boek sluit af met een hoofdstuk over het ontwikkelen van je eigen wiskundige talenten. Vijf activiteiten waar je mee aan de slag kunt. Er valt dus niet alleen iets te lezen, maar ook zeker iets te doen.


Al met al is Wiskunde in je smartphone een kwalitatief sterk informatieboek. De uitleg is bij vlagen best pittig, wat dit wel een informatieboek maakt voor 8e jaars en brugklassers. Kinderen met de nodige taalvaardigheid en een echte wiskundeknobbel zouden het in groep 7 ook een kans kunnen geven.


 

Wij raden dit boek aan voor...

...kinderen met een wiskundeknobbel.

...kinderen die geïnteresseerd zijn in een baan als ICT'er.

...mensen die interessant uit de hoek willen komen op verjaardagen.

 

Samenvatting / Omslag


Ontdek wat computers, gps, kunst en geheime codes te maken hebben met wiskunde


Sla dit boek open en krijg antwoord op vragen als:

  • Kan een computer zien?

  • Hoe weet Instagram welke filmpjes je graag bekijkt?

  • Kun je geheimschrift ontcijferen?

  • Hoe weet je of een foto online echt of nep is?

  • Welke wachtwoorden hoef je niet te onthouden?

Ga zelf aan de slag: Leer geheime boodschappen ontcijferen, laat je computer een kunstwerk maken en nog veel meer!

bottom of page