5 kinderboeken over diversiteit | Hoeveel boeken over diversiteit staan er in jouw bieb?
top of page

5 kinderboeken over diversiteit | Hoeveel boeken over diversiteit staan er in jouw bieb?

151 boeken, Hedy Tjin, Pim Lammers, Querido, cover

Soms doe ik het wel eens onderzoek. Zeker als ik getriggerd word. Mijn onderzoeksvraag was ditmaal: Hoeveel boeken staan er in mijn eigen bibliotheek met een hoofdpersoon uit een andere cultuur? Even voor uw beeld: onze eigen bibliotheek is met zo'n 230 verhalende boeken geen kattenpis. Zo'n 9% (wat uitkomt op 19 boeken) gaat niet over westerse kinderen. Dan ben ik vrij sympathiek, want een boek als Zolang er mensen zijn, gaat deels over westerse verhalen en deels over niet-westerse verhalen. Maar als je goed kijkt, zijn er weinig boeken die geschreven worden over kinderen met een ander geloof of achtergrond. En dus kwam er een protestprentenboek van Hedi Tjin en Pim Lammers.


"151 boeken en geen een ging er over mij...." Rosa ziet het met lede ogen aan in haar schoolbibliotheek. Of het nou boeken zijn over stoere kinderen of bange kinderen: het gaat alleen maar over witte kinderen. Of ze nu magie beleven, of een groot avontuur aangaan, daar gaat het niet om. Er zijn 151 boeken, maar geen één ging er over haar. Rosa voelt zich alleen, maar dan vindt ze de oplossing!


In 151 boeken schrijven Pim Lammers en Hedy Tjin een klein protestboek over hoe kinderen met een migratie-achtergrond zich zouden kunnen voelen. Veel kinderboeken hebben namelijk een westers personage in de hoofdrol. Waarom worden er niet meer boeken geschreven over kinderen met een andere culturele achtergrond? De boeken zijn er wel, maar het is soms zoeken naar een speld in een hooiberg. Wanneer de speld echter gevonden is, vind je de meest prachtige boeken. Laat mij je meenemen langs vijf boeken die elke schoolbibliotheek die diversiteit serieus neemt niet kan laten liggen!


5 kinderboeken over diversiteit


Ik hoor er niet meer bij - Carlonie Ceton en Sergej Kraso - Lemniscaat


Ik hoor er niet meer bij, Carolien Ceton, Sergej Kraso, cover

Ik hoor er niet meer bij van Carolien Ceton en Sergej Kraso wordt verteld vanuit vier kinderen die in een asielzoekerscentrum hebben gezeten. De praktische Wahid, de onderzoekende Sam, de opvliegende Amina, de jonge Hawa en de verwarde Leila. De jongeren hadden toen ze nog in een asielzoekerscentrum zaten een doos met dierbare spullen in een boomschors gedaan. Plechtig belovend dat ze nu voor altijd met elkaar verbonden zijn, namen ze afscheid. Nu wonen Wahid en zijn kleinere zusje Hawa, Amina en Sam in hun eigen huis, totdat Amina een boos appje stuurt naar Sam. Ik hoor er niet meer bij gaat over een spannend avontuur van kinderen uit een asielzoekerscentrum. Zij moeten erachter komen waarom hun belofte is verbroken en door wie. Maar als blijkt dat er zelfs iemand van hun groepje in gevaar is, gaan ze voor elkaar door het vuur. Dit hartverscheurende verhaal laat zien hoe kinderen met een migratie-achtergrond in Nederland aarden, maar hoe het ook fout kan gaan.


Misjka - Edward van de Vendel, Anoush Elman en Annet Schaap - Querido


Misjka, Edward van de Vendel, Anoush Elman, Annet Schaap, Querido, cover

Misjka gaat over Roya uit Afghanistan en haar dwergkonijn Misjka. Ze is in Nederland in heel veel AZC's geweest. Ze moest telkens verhuizen van het ene AZC naar het andere en telkens zei er een rechter dat de situatie in het land waar ze vandaan kwamen niet gevaarlijk meer was. Maar Roya en haar vader, moeder en drie broers konden niet meer terug. Nadat ze uiteindelijk Nederlander waren geworden, wilde Roya een nieuw dwergkonijn. En ze noemde hem Misjka.


Misjka is een prachtig geschreven verhaal door Edward van den Vendel en Anoush Elman. Het is een soort vervolg op hun boek 'geluksvinder', waarin vooral de broer Hamayun centraal staat. Misjka is een vertederend vervolg geworden. Elman en van de Vendel blinken uit in hun teksten en het vertellen wat voor Roya belangrijk is. Misjka wordt de verbindende factor: een klein konijntje. Dat dwergkonijntje wordt later ook nog eens een metafoor voor de reis en ook de xenofobie en de Nederlandse angst voor alles en iedereen wordt geschetst door het schrijversduo. Terecht hebben ze dan ook de Gouden Griffel gewonnen en ook het Zilveren Penseel voor Annet Schaap moeten we niet onvermeld laten. Ze laten zien dat vaak gelukszoeker niet echt het goede woord is voor een vluchteling. Misschien moeten we daar ook maar mee stoppen. Want het zijn geen gelukzoekers, maar overleveraars.


Op de rug van Bibi Kaymar - Henna Goudzand Nahar en Hedy Tjin - Querido


Op de rug van Bigi Kayman, Henna Goudzand Nahar, Querido, cover

Op de rug van Bigi Kayman gaat over een gezin op een plantage. Als de schofterige plantagehouder de vader moet verkopen, komt het gezin in actie. Afi en Kofi moeten vluchten. De vlucht is gewelddadig en er staat een hoge straf op vluchten uit een slavenhuis. Onderweg komen Afi en Kofi een paar keer in de problemen, zoals bijen en achtervolgers en tenslotte een grote enge Kaaiman...


Op de rug van Bigi Kayman is een boek dat je perfect kan gebruiken in de middenbouw van de school (groep 4,5,6). Daar kun je met de kinderen aan de hand van het boek en het liedje aan de slag met wat slavernij is en waarom we nooit meer terug mogen naar die tijd. Ãœberhaupt zou je kunnen praten over minderheden en hoe je daarmee moet omgaan. Tegelijkertijd zou je met de kinderen rond het thema slavernij een geweldige les kunnen geven met wat slaven moeten hebben doorstaan.


Op de rug van Bigi Kayman is in meerdere aspecten een goed boek. Het boek weet knap van een heel moeilijk onderwerp als de slavernij een relatief luchtig verhaal te maken. Het is niet in die zin luchtig dat de ernst wordt onderschat, maar het verhaal is perfect voor kinderen om het te begrijpen wat er gebeurd is. Kortom: Bigi Kayman is een vrolijk verhaal met een zwarte rand!



De Sterren - Jacques Goldstyn - Veltman Uitgevers


De Sterren, Jacques Goldstyn, Veltman Uitgeverijen, cover

De Sterren gaat over Levi en Aïcha. Ze komen elkaar tegen midden in het park. Levi houdt van sterren, planeten en alles wat er mee te maken heeft. En Aïcha ook. Ze praten uren en nachten lang met elkaar en ze worden helemaal gek op elkaar. Totdat de vaders erachter komen dat Levi en Aïcha met elkaar omgaan. Het is nu eenmaal een feit dat Aïcha een moslima is en Levi Joods. Hoe gaat dit verder?


De sterren heeft als mooie gemeenschappelijke deler, dat het gaat over verbinding. De verbinding tussen mensen, maar ook tussen de geloven. Het zien van iets moois als de sterrenhemel samen met een ander mens en dat interesses en vriendschap meer verbinden dan wat dan ook ter wereld. Dit kunnen ook mooie gesprekken opleveren in de groep, want zijn er nog andere dingen die verbinden? En waarom ben je bevriend met hem en haar? Je zou zelfs nog het thema verliefdheid en liefde kunnen bespreken. Uiteindelijk, wat er ook gebeurt, je gaat elkaar uiteindelijk vaak toch wel vinden.


De waarschijnlijkheid van alles - Sarah Everett - Gottmer


De waarschijnlijkheid van alles, Sarah Everett, Gottmer, cover

De waarschijnlijkheid van alles gaat over Kemi en is 11 jaar. Met haar vader en moeder woont ze in een hele chique buurt, terwijl ze zelf een andere huidskleur hebben. In de buurt wordt er niet altijd even goed op hen gereageerd. Dan komt er op het nieuws dat er een grote meteoriet de aarde bedreigd. Kemi, haar zusje en ouders vluchten naar oma om bij elkaar te zijn. Kemi wil een tijdscapsule maken en weet voor iedereen wat zij er in zullen stoppen, maar wat is nou haar vaders passie en komt ze dat te weten voor het einde van de wereld?


De waarschijnlijkheid van alles is fantastisch. Je voelt van alles tijdens het lezen van het boek. Het doet veel met je emoties, omdat je niet kan begrijpen waarom mensen doorgaan met protesteren, naar diners gaan en heel lang bij elkaar blijven als het einde van de wereld nadert. Sarah Everett vertelt dit meesterlijk, want je voelt dat er van alles niet klopt en het valt pas op in de laatste 70 bladzijden. Het was een meesterlijke zet om het boek op deze manier op te bouwen, maar helaas kan ik er niet veel meer over zeggen. Het enige is dat ik tranen met tuiten heb gehuild van het prachtige verhaal en de emotie die het einde van de wereld met zich meebrengt. Dit is nou precies zo'n boek dat niet eruit ziet als een boek dat je moet lezen, maar dat echt gepromoot moet worden. Op aanraden van iedereen bij Gottmer (bedankt daarvoor) moest ik dit boek lezen en wat een geweldig boek is De waarschijnlijkheid van alles. Ik wil het daarom een AANRADER geven! Ik zal het boek bij iedereen aanraden en ik beloof dat de kans dat De waarschijnlijkheid van alles alleen door mij wordt gelezen, 0% is.


Ik hoop dat Rosa even vooruit kan met deze tips. Wellicht dat er in de tussentijd dan nog een aantal andere boeken worden geschreven...

bottom of page