Mythenatlas | Op reis naar twaalf mythische werelden
top of page

Mythenatlas | Op reis naar twaalf mythische werelden

Bijgewerkt op: 20 jun. 2023


Mythen worden gezien als vertellingen die uitleggen. Het zijn historische verhalen, waarin vaak magische monsters, helden en goden de revue passeren. Het gaat over werelden die nooit zijn bewezen, maar waar wel door miljoenen mensen in werd geloofd. Werelden die bol staan van intriges en bedrog, goden die elkaar het licht niet in de ogen gunnen en wezens waar Jurassic Park nog jaloers op zou zijn. Deze werelden, ook wel culturen, zijn nu door Thiago de Moraes gebundeld in de fantastische Mythenatlas, die met recht een AANRADER heeft verdiend.


Je hebt het aan de toon van de inleiding misschien wel geproefd, maar ik ben dolenthousiast over dit boek. De Mythenatlas vertelt over twaalf verschillende werelden, die elk zijn eigen gebruiken kent. Elke wereld kent zijn eigen goden, verhalen en bijzondere wezens. Een van de bekendste werelden is die van de Grieken. De Grieken konden hun cultuur verspreiden over uiteraard Griekenland, maar wisten daarnaast ook een voet aan de grond te krijgen in Italië, Spanje, Egypte, Libië en Turkije. Best een grote beschaving dus! De Grieken geloofden in de Olympiërs die onder leiding van Zeus regeerden. Zeus was geen lieverdje en dat laat de schrijver ook tussen neus en lippen door weten. Athena is bijvoorbeeld geboren uit Zeus' hoofd, omdat hij haar zwangere moeder Metis had opgeslokt. Daarnaast had Zeus ook nog eens een relatie met zijn zus Hera. Bijzonder, toch?


De Griekse mythologie ken je dus wellicht al, maar wat kun je mij naast de bekendere Noorse mythologie vertellen over de Japanse, Polynesische en Yoruba-wereld? Waarschijnlijk nu nog vrij weinig, maar na het lezen van dit boek zul je daar een stuk bekender mee zijn. Elk hoofdstuk vertelt over een van de werelden, waarna de goden in een excentrieke stamboom aan je worden voorgesteld. Vervolgens is het tijd om enkele bekende mythen aan je te vertellen, waarna er enkele wezens en voorwerpen uit de doeken worden gedaan. Dit alles is ontworpen en geschreven door de talentvolle Thiago de Moares, die eerder bekendheid verwierf met boeken als Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten en Een gladiator heeft mijn lunchbox gestolen.


De Mythenatlas is een kleurrijk en oogstrelend boek dat pakkende teksten heeft die zeer behapbaar zijn geschreven voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Het is prachtig om doorheen te bladeren en nodigt uit om nog meer op onderzoek uit te gaan. Mijn zoektocht naar de meest bizarre en vermakelijke mythen is na het lezen van dit boek namelijk ingezet!

Inkijkexemplaar Mythenatlas
.pdf
Download PDF • 13.24MB
 

Ik raad dit boek aan voor...

...kinderen die houden van geschiedenis.

...kinderen die willen verdwalen in andere werelden.

...iedereen die graag plaatjes kijkt, want laten we eerlijk zijn... wow!

 

Samenvatting/Omslag

Reis in deze atlas in groot formaat mee door twaalf mythologische werelden vol helden en monsters.


Ontdek in Mythenatlas van Thiago de Moraes twaalf mythologische werelden. Het enige wat je nodig hebt is deze atlas vol machtige plattegronden die je de weg wijzen naar andere culturen en andere tijden – van de Griekse tot de Azteekse en van de Hindoestaanse tot de Polynesische mythen, en nog veel meer!

Hoe zagen mensen vroeger de wereld? Sommigen zagen de wereld als een grote boom. Anderen geloofden dat de wereld een berg op z’n kop was, of dat we leefden op de rug van een gigantische schildpad. Terwijl je door dit boek reist, ontmoet je allerlei soorten goden, helden, monsters en mythische wezens – en wie weet kruisen zelfs een paar weerwolven en spoken je pad! Dit boek in groot formaat staat boordevol spannende verhalen en fantastische kijkplaten.

Eerder schreef en illustreerde Thiago de Moraes de succesvolle graphic novels Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten en Een gladiator heeft mijn lunchbox gestolen.

bottom of page