top of page

Kinderboekentips van de maand | juni 2022

Gedurende het jaar lezen wij tal van kinderboeken voor de meest uiteenlopende leeftijden. Hierbij ligt de focus op boeken van kinderen vanaf vier jaar tot kinderen in de brugklas. Wekelijks verschijnen er meerdere besprekingen op onze site, maar graag willen wij jullie elke maand vier essentiële tips geven. Boeken die niet aan jouw aandacht mogen ontsnappen en zonder twijfel in huis of in school kunnen worden gehaald. Drie van de vier tips zijn verdeeld over de onder-, midden- en bovenbouw van het basisonderwijs. De vierde tip gaat over een informatieboek voor kinderen op de basisschool. Kanshebbers zijn boeken die de afgelopen drie maanden zijn uitgebracht. Deze maand onder andere een prachtig boek van Sanne Rooseboom en een oude bekende!


Tip voor de onderbouw (4+) | Coco, kijk uit!

In 2021 maakten we al kennis met Coco kan het! als Prentenboek van het jaar. Nu is Coco terug in een prachtig kartonboek dat uit vele laagjes bestaat. Coco is een stuk avontuurlijker dan bij zijn debuut. De vogel besluit namelijk om bloemen te gaan plukken voor zijn moeder. Die verdient natuurlijk de meest prachtige exemplaren en daarom worden kosten noch moeite gespaard om het perfecte bloemetje te vinden. De vraag is alleen of dat wel zo verstandig is...


De vele lagen zorgen ervoor dat het lezen van het boek echt een beleving wordt. Terwijl Coco steeds dieper het bos in duikt, baan je jezelf een weg door de bladen heen om met hem mee op reis te gaan. Het zorgt voor een hele intense beleving voor de jongste lezers, die meer dan ooit niet kunnen wachten om te weten wat zich achter de volgende bladzijde schuilhoudt. Dit zorgt ervoor dat Coco, kijk uit! niet voor één keertje leuk is, maar tal van keren een beleving zal zijn voor de kleinsten onder ons.


Lees hier de gehele bespreking!


Tip voor de middenbouw (7+) | Game Helden tegen de zombie-cowboys

De serie Billy Bones Bazen van de gelijknamige uitgever Billy Bones is nog niet zo heel lang onder ons, maar heeft toch al indruk gemaakt. De kleurrijke illustraties en laagdrempelige teksten moeten lezers in de middenbouw motiveren om te lezen en dat lukt ze naar ons idee alleraardigst! Dit tweede deel van de serie Game Helden van Marcel van Driel en Paco Vink wist onze aandacht te vangen. We waren zelfs zo enthousiast over dit verhaal, dat we besloten om het een Leesdetective Aanrader te maken en dat is niet voor veel boeken weggelegd!


In Game Helden tegen de zombie-cowboys volgen we wederom Raff, Puck, Manú en Phileine die de beschikking krijgen over superkrachten. Blaag de Blog van het eerste deel is ook weer van de partij, een soort Ditto van Pokémon voor de kenners. Al snel komen de avonturiers in het Amerikaanse Wilde Westen terecht, waar de cowboys niet helemaal zichzelf zijn...


Het boek is niet alleen een heerlijk geschreven verhaal, maar is daarnaast ook prachtig vormgegeven door de talentvolle Paco Vink. De kleurrijke illustraties maken het boek een prachtexemplaar om in de kast te hebben en zal menig jonge lezer vanaf groep 4 enthousiast maken. Het feit dat het verhaal zo nu en dan een kort stripje kent, zorgt voor een verrassend extraatje voor de lezer.


Lees hier de gehele bespreking!


Tip voor de bovenbouw (10+) | Mot en de metaalvissers

Mot en de metaalvissers gaat over een meisje dat Vlinder heet, maar Mot genoemd wil worden, omdat ze zich geen fladderige, kleurige vlinder voelt (alleen dat al, vind ik geweldig). Haar moeder die toch redelijk overtuigd was van de naam Vlinder (en die dames advies geeft over hoe ze zich moeten kleden en hoe ze zich moeten aanvangen om een echte dame te zijn), vindt de naam Mot verschrikkelijk. Als Mot zich teveel voelt thuis en haar oude meester op de kade ziet staan te metaalvissen, wil Mot niets anders meer. Ze wil metaalvisser worden.


Mot en de Metaalvissers is een geniaal boek. Het beschrijft de relatieproblemen die moeders en dochters vaak kunnen hebben, zeker als ze niet zo op elkaar lijken. Daarnaast wordt het verhaal verteld van een rijke investeerder die duistere plannen heeft met de stad. Mot wil dat koste wat het kost tegengaan, maar dit levert vele gevaren op. De spanning bouwt enorm op in deze kraker van Sanne Rooseboom. Wil je hier meer over lezen, dan kun je hier het volledige verslag lezen!


Informatieboek van de maand | Soortenschat

In Soortenschat neemt Geert-Jan Roebers je mee naar welke schatten er zijn op de aardbodem in de Lage Landen (waarmee hij Nederland en België bedoelt). De meest voorname planten, bomen en dieren komen aan de orde. Het doel is dat jij vervolgens zelf ook op zoek gaat naar de verschillende soorten schatten in Nederland. Kijk, een eik is natuurlijk makkelijk te vinden, maar kun jij ook een Zeekat vinden?


Er zijn verschillende soorten schatten te vinden in de Nederlandse en Belgische natuur. Zo is dit boek ook opgebouwd. Er staat per soort hoe je het kan herkennen en wat een valstrik kan zijn bij de soort. Zo lijkt bijvoorbeeld de esdoorn op een plataan, maar kun je de beide bomen uit elkaar halen door te kijken naar de schors. Als er balletjes aan de schors hangen, dan sta je bij een plataan. Zo zorgt het boek ervoor dat je informatie onthoudt, omdat je het ook buiten op straat kan herkennen. Ontzettend interessant dus! Alles kunnen jullie hier vinden.

Comments


bottom of page