top of page

5 kinderboeken om de situatie rondom Oekraïne te bespreken


Zelensky, Poetin, 5 boeken om Oekraïne te bespreken

Soms wil je een onderwerp in het nieuws in je klas bespreken, maar dat is soms niet eenvoudig. Hoe pak je dat aan? Kinderboeken zijn daarvoor bij uitstek geschikt. Toen er twee weken geleden oefeningen van het Russische leger plaatsvonden rond de Oekraïense grens, werd er door velen niet geloofd dat Rusland het complete land zou binnenvallen en een invasie zou plannen. Er waren wel geluiden van de Amerikanen, maar "zo ver zou het toch allemaal niet komen" was de tendens. Nu is Rusland Oekraïne binnengevallen en ook kinderen thuis of in uw klas zullen die momenten van angst herkennen. Hoe kun je zoiets bespreekbaar maken? Met de komende vijf boeken zou u op allerlei manieren met de klas kunnen bespreken wat er gaande is.

De Tunnel, Anna Woltz, Querido, cover

Schuilen in de metro - De Tunnel


In de metrostations van Kiev is continu het beeld te zien van mensen die slapen in een metrostation. Dit is een parallel naar de metrostations in Engeland in de jaren '40 in de vorige eeuw. En laat daar nou juist een kinderboek over geschreven zijn door Anna Woltz, namelijk De Tunnel. In het boek beschrijft Woltz onder andere in welke omstandigheden de mensen moesten wachten om de tunnel in te gaan en wat er in die metrostations gezegd, gedaan en vooral ook geroken werd. Een betere sfeerimpressie kan er niet gegeven worden. Ook wat een bombardement met je doet en hoe gevaarlijk dit kan zijn, wordt beschreven. Wij denken dat wanneer je wilt praten over de bombardementen (wel in hogere groepen van de basisschool of de middelbare school), dit een geweldig boek is om de sfeer weer te geven en er daarna over in gesprek te gaan.


Lees hier de hele bespreking van De Tunnel.

De koffer, Chris Naylor-Ballesteros, Gottmer, cover

Filosoferen over wat er in de koffer zit - De koffer

Wanneer je vlucht, kun je niet alles meenemen, maar wat zou je meenemen? In dit verrassende boek staat vertrouwen en het geloven van een vreemdeling centraal. Maar zonder enige achtergrond zou je prachtig kunnen filosoferen over wat jij zou meenemen. Wat is je nou écht dierbaar? En moet je alles geloven wat een ander zegt? Wij denken dat je met dit (ogenschijnlijk) simpele boek ontzettend veel vragen kunt stellen en daarover met kinderen in gesprek kan gaan. Ook met jongere kinderen.


Lees hier de hele bespreking van De Koffer.


Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw, Davide Morosinotto, Baeckens

De bezetting van Rusland - Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

Met oudere kinderen kun je in gesprek gaan over hoe de situatie in Rusland 80 jaar geleden was. Hoe men is opgevoed en hoe dit nog steeds doorvoert naar nu. In Morosinotto's boek Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw ga je mee met de tweeling Nadja en Viktor. Zij moeten de stad ontvluchten want de Duitsers proberen Sint-Petersburg in handen te krijgen. Door een miscommunicatie zijn Viktor en Nadja van elkaar verwijderd en verblijft Nadja in het noorden en komt Viktor in het zuiden terecht. Door moed en doorzettingsvermogen probeert Viktor bij Nadja te komen, ook al wordt er gezegd dat ze gestorven was bij een bominslag op de trein van Nadja. Dit boek duidt niet alleen wat een oorlog met je doet, maar de invloed van de KGB en wat er wel en niet gezegd of gedaan mag worden van de Russische leider. Ook dat geeft je een inkijkje waarom er met zoveel wantrouwen wordt gekeken naar de huidige Russische staatsmedia bijvoorbeeld.


Lees hier de hele bespreking van Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw?

Wij zijn ontdekkingsreizigers, Shahrzad Shahrjerdi, Ghazal Fatollahi, Luitingh-Sijthoff, cover

De vlucht uit een oorlogsgebied in een prentenboek - Wij zijn ontdekkingsreizigers

In Wij zijn ontdekkingsreizigers vertellen Shahrzad Shahrjerdi en Ghazal Fatollahi het verhaal van een meisje en haar broer. Zij ontvluchten een gebied dat gebombardeerd wordt en komen zo langs allerlei verschillende nare dingen, waar een mens langskomt tijdens de vlucht. Je ziet nu ook dat vele Oekraïners hun huis ontvluchten en naar grenslanden als Polen, Hongarije en Roemenië vluchten. Om een interpretatie te geven wat je allemaal tegenkomt en wat er hedendaags gebeurt met vluchtelingen, is dit een prachtig boek om in te zetten.


Lees hier de hele bespreking van Wij zijn ontdekkingsreizigers.

De koning die het donker verbood, Emily Haworth-Booth, Baeckens, cover

Hoe druk je een besluit door de bevolking heen - De koning die het donker verbood

Je ziet dat er heel veel gebruik wordt gemaakt van desinformatie. Sowieso van de Russische kant, maar ook van Oekraïense kant. In De koning die het donker verbood wordt er verwezen naar een koning die een verbod op het donker instelde en daar nog bijna mee wegkwam ook. Maar hoe hij dat heeft gedaan en hoe hij tot dat besluit gekomen is, is ook door de bevolking te misleiden. En hoe dat werkt wordt prachtig beschreven in dit boek van Emily Haworth-Booth. Ook een manier om te bespreken wat er op dit moment aan de hand is in Rusland en in Oekraïne. In het artikel staan ook nog tips over boeken voor oudere kinderen. Bij dit thema is bijvoorbeeld De Ickabog ook een geweldig boek om te gebruiken!


Lees hier de hele bespreking van De Koning die het donker verbood.


Wij hopen jullie een aantal goede tips mee te hebben gegeven over welke boeken zeer geschikt zijn om het beladen onderwerp van Rusland en Oekraïne bespreekbaar te maken. De boeken kunnen je helpen richting te geven aan een gesprek en deze meer context te geven.

Comments


bottom of page