top of page

5 prentenboeken in 5 minuten #3 | Met kunst- en vliegwerk

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2022


In deze rubriek bespreken we prentenboeken in sneltreinvaart. Niet één, niet twee, maar vijf prentenboeken in vijf minuten! Als dat maar goedkomt met die langdradige Yannick en Sander! Stiekem is deze rubriek voor ouders en leerkrachten van hele jonge lezers. Welke boeken zijn namelijk leuk om voor te lezen aan je eigen kind? Of misschien wel aan je kleinzoon of kleindochter, in het geval je een hippe grootouder bent die nu op onze site surft! Maar misschien vind jij het als oudere broer of zus ook wel heel leuk om voor te lezen! Deze rubriek gaat je daarbij helpen!


Op deze pagina lichten we kort de boeken toe die aan bod komen in de video. Wil je er meer over lezen, druk dan even op de titel van het boek!


Kaft de kleur van Emoties

De kleur van emoties is een heel bijzonder prentenboek. Niet alleen is het een prachtig pop-upboek, maar is het ook nog qua inhoud een heel mooi verzonnen boek. Het verhaal is toegankelijk en grappig, de plaatjes zijn kleurrijk (joh!) en fijn getekend. En na het lezen van het boek kun je goed praten over wat gevoelens zijn. Dit boek is de Dr. Phil onder de prentenboeken.



De Fantastische Vliegwedstrijd

Is het boek ook leerzaam? Jazeker. (Nee, niet hoe je mensen één voor één kunt uitschakelen, alhoewel, je zou het er wel van kunnen leren). Er komen verschillende soorten vogels in het boek voor. Tegelijk heeft dit boek een einde waarover je lekker in discussie kunt gaan voordat je gaat terugbladeren. Dus zoek je een boek waarbij de les is om altijd op de ontbrekende details te letten? Een boek met spanning en veel sensatie, waar kleine racemonsters helemaal wild van worden? Dan is De Fantastische Vliegwedstrijd iets voor jou. Want vliegen, wedstrijden en ook nog valsspelen om zo te kunnen winnen, zijn stiekem dingen die de Leesdetectives enorm kunnen bekoren.


Dit is Uil kaft

Dit is Uil De kracht van dit boek zijn de vele opdrachten en flapjes. Het maakt het boek leuk om te lezen, omdat je als leerkracht of ouder zelf stiekem ook benieuwd bent wat er achter het flapje zit. Voor de kinderen is het pakkend, omdat zij zelf een rol mogen vervullen. Hoe wonderlijk is het voor een kind dat hij in een boek over een buik van een uil mag kriebelen (en de uil vervolgens op de volgende bladzijde wakker is geworden)?! Gegarandeerd dat kinderen met een glimlach op het puntje van hun stoel zitten, in afwachting of zij ook een opdrachtje uit het boek mogen doen.




Eentje maar prentenboek

Eentje maar! Eentje maar is een prentenboek dat vanaf verschillende invalshoeken kan worden bekeken. In eerste instantie geeft het boek de boodschap door dat we zuinig moeten zijn op onze wereld en dat we rekening moeten houden met elkaar. Een betere wereld begint bij jezelf en anderen zullen vanzelf volgen. Vanuit het oogpunt van groepsdynamiek is het boek ook interessant. Eentje Maar laat namelijk zogeheten kuddegedrag zien, waarbij iemand zonder na te denken wordt gevolgd in zijn daden. Het prentenboek kan een interessant gesprek op gang brengen over het maken van je eigen keuzes en het verantwoordelijk zijn voor je eigen beslissingen.


De kat van Monet prentenboek

Het boek zit vol met leerzame aspecten. Er worden voorzetsels behandeld en je kunt met kinderen een gesprek hebben over oorzaak-gevolg. Chika veroorzaakt nu eenmaal een puinhoop in de schilderijen... En die schilderijen, dát is nu juist een nog wat onbekend gespreksonderwerp bij jonge kinderen. Het bijzondere aan dit boek is dat kinderen op een luchtige manier kennismaken met een beroemde kunstschilder uit de geschiedenis (Claude Monet). Dus wil je als ouders een perfect boek ter voorbereiding op bijvoorbeeld een dagje naar een kunstmuseum, dan is de Kat van Monet iets voor u. Terwijl voor leerkrachten het een perfect boek is ter introductie van een thema rondom kunst, of om letterlijk de diepte mee in te gaan.


Comments


bottom of page